یک فنجان بصیرت
چه فرقی می کند. درعصر ارتباطات‌ نفس بکشم یا قرون وسطا. وقتی خبری ازتو نباشد. دوره جاهلیت است. اللهم عجل لولیک الفرج .... 
قالب وبلاگ
»

صابر: خب حالا به این نتیجه رسیدیم که باید از یک فقیهی که در عین حال به مسائل سیاسی هم آگاهی دارد، استفاده کنیم، چه کسی بهتر از ولی فقیه، چرا جبهه پایداری به سراغ آیت الله مصباح رفته اند؟ 
لنکرانی: در جریان وقایع مجلس نهم که عده ای به آیه الله مصباح  گفته بودند شما که لیدر جبهه پایداری هستید به اینها بگویید لیست ندهند. ایشان فرموده بودند من لیدر آنها نیستم. این فرمایش ایشان آن موقع دستاویزی شد که عده ای بگویند جبهه پایداری از چشم علامه مصباح افتاد و دیگری ایشان از جبهه حمایت نمیکنند. من آن موقع سخنگوی جبهه بودم، وقتی گرفتم و به محضر ایشان رفتم و عرض کردم این صحبت شما برای ما خیلی مسأله ساز شده چون ما افتخارمان این است که حضرت عالی قبول زحمت کردید و ما در شورای فقاهتی پس از تایید شما مطالب را اجرایی میکنیم . ایشان فرمودند" میدانی چرا گفتم من لیدر جبهه نیستم؟ چون در کشور ما یک رهبر بیشتر نداریم آنهم حضرت آیت الله خامنه ای ادام الله ظله العالی است. نباید کسانی از سلایق مختلف سیاسی گمان کنند در امور نظام  شأنی جز تبعیت از رهبری حتی برای بزرگان حوزوی قابل تصور است " تاکید به حق ایشان همواره این است که جبهه باید خود را با رهبری تطبیق دهد و همه هم و غم خود را در ترویج اندیشه ها  و منویات ایشان قرار دهد و شانی جز این برای خود قایل نباشد. 
صابر: چرا علامه مصباح در انتخابات به این شکل مصداقی ورود کردند؟ 
لنکرانی: یکی از تفاوتهای مشی امام رضوان الله تعالی علیه با برخی دیگر از بزرگان معاصرشان  این بود که هرچه آنها سیاست گریزی را ترویج میکردند، برعکس امام  تاکید بر حضور اجتماعی مومنان به عنوان وظیفه دینی داشتند. شکل گیری نهضت امام بر اساس همین ایده بود که سیاست را عین دیانت می دانستند و حضور در صحنه سیاسی و اجتماعی را نه از باب کسب قدرت بلکه برای ترویج اسلام و اجرای احکام اجتماعی اسلام ضروری میدانستند . این تفاوت مبنا امروز هم هست. برخی میخواهند همان  مطلبی را جا بیندازند که رئیس ساواک وقت در بازداشت امام در وقایع سال 42 به ایشان گفته بود. او به امام عرض کرده بود حیف شما نیست که با این درجه تقوا و علم، در مسایل سیاسی دخالت میکنید و بعد ادامه داده بود سیاست یعنی پدر سوختگی، یعنی کلک، یعنی حقه بازی. امام فرموده بودند ما از اول هم دراین قسم سیاست دخالتی نداشتیم. 

امروز هم تز جدایی دین از سیاست توسط عده ای با بیان های مختلف ترویج میشود . همان اجتهاد سیاسی که قبلا عرض کردم در برابر اجتهاد دینی خود را باز آرایی کرده است. از این سو هم برخی واقعا از عدم دخالت در امور سیاسی توسط حوزویان به بهانه اینکه شأنشان خدشه دار میشود دفاع تئوریک میکنند . این را مقایسه کنید با دیدگاه امام که در وصیت نامه خود میفرمایند اگر روحانیت در صحنه نباشند و مردم را راهنمایی نکنند پیش خدای متعال معاقب خواهند بود. حضور شخصیت برجسته ای مثل حضرت علامه مصباح در عرصه تبیین مسائل اجتماعی بر اساس مبانی دینی یک فرصت گران بهاست برای کسانی که که میخواهند در عرصه اجتماعی نه بر اساس مصلحت اندیشی عقل منفعت طلب و قدرت گرا بلکه بر اساس باورها و ارزش های دینی حرکت کنند. ما باید شاکر خدای متعال باشیم که در این زمان و علیرغم این هجمه های تند و بی ادبانه، بزرگانی چون ایشان به میدان می آیند و به ما تاکید بر اصول و حرکت اجتماعی مبتنی بر باورهای دینی را می آموزند. من نمیگویم مصداق ها متفاوت خلاف است من می گویم فرآیند انتخاب مصداق ها و شاخص ها و معیار ها باید ملاحظه شوند. مثلا کسی میگوید من فلانی را معرفی میکنم چون رای میآورد ( که البته دیدیم نیاورد). خوب این چه حجت شرعی را به ما میآموزد؟ دین به ما میگوید آنچه را که بر اساس حجت شرعی بدان رسیدی ترویج کن. مردم مختارند اما شما وظیفه داری بر اساس باورهایت اقدام کنی. انتخاب با مردم است ولی این دلیل نمیشود که شما به خیال خود و براساس اوهام حرکت کنی.  باید بیاموزی که مصادیق را بر اساس شایستگی هایشان انتخاب و معرفی کنیم نه بر اساس تعصب حزبی و نه بر اساس وهم "رای آوری".  

صابر: موقعی که آیت الله مصباح در مورد شما گفتند "بینی و بین الله شهادت می  دهم بین زمین و آسمان کسی را اصلح از آقای لنکرانی نمی شناسم" شما چه حسی داشتید؟

ابتدا تاکید کنم  فرمایش ایشان دو قید داشت یکی در این دوره برای انتخابات ریاست جمهوری و یکی هم در بین افرادی که تا آن موقع برای انتخابات داوطلب شده بودند. بنا بر این این تایید دایمی و همیشگی نبود. اما این بیانات را ایشان در جلسه شورای مرکزی جبهه که در محضرشان بودیم فرمودند . آن موقع شانه هایم در برابر این بار سنگین لرزید و احساس زبونی و بی مقداری کردم و به ایشان  عرض کردم خدای ستار العیوب این تفضل را فرموده که مثل شمایی از چنیین حقیری ، چنیین تاییدی را نمایند که من لیاقتش را ندارم. 

صابر: اما انصافا تخریبهای ناجوانمردانه ای علیه شما شد، بیش اینکه این حملات به نقد تفکرات شما بپردازد، به مسائل شخصی شما به صورت زننده ای پرداختند، چرا واقعا این کارها را کردند؟ 
لنکرانی: نمیدانم.
صابر: خیلی ها این سوال را از شما دارند که با آن صحبت های آتشین علامه مصباح در مورد خودتان چی شد که انصراف دادید؟ حالا به غیر از اینکه می گفتید گفتمان انقلاب در انتخابات باید یک پرچمدار داشته باشد، مسئله دیگه ای هم بود مثلا رد صلاحیت؟

لنکرانی: انکار نمیکنم برخی مجدانه در پی رد صلاحیت من بودند . اما آنچه محور تصمیم بنده برای انصراف بود همانی بود که از ماهها پیش اعلام کرده بودم، حضور یک پرچمدار برای گفتمان انقلاب اسلامی. من این موضوع را نه در اردیبهشت 92 ، بلکه از اولین مباحث انتخاباتی در سال 91 اعلام کرده بودم.
صابر: به نظر میاد بعد از اینکه گزینه مورد حمایت جبهه پایداری در انتخابات رأی نیاورد، این جبهه دچار یک افول شدید شد، درست میگم؟ 
لنکرانی: جبهه در حال بازنگری در سیاست ها و روش هاست.
صابر: جبهه پایداری ورودهایی که داشته فقط انتخاباتی بوده و در عمل نشان داده که غیر از انتخابات برنامه خاص دیگری نداشته، برای حل این مشکل چه برنامه ای دارید؟

لنکرانی: این ضعف جدی است و تا حدودی ما را از وظیفه اصلی که ترویج گفتمان انقلاب اسلامی و نگاه دینی به عرصه اجتماعی بوده باز داشته است. قطعا مهمترین برنامه های آتی جبهه حول حرکت گفتمانی و ترویج معارف دینی با پاسخگویی اجتماعی است.
صابر: جبهه پایداری برای آینده چه برنامه دارد؟

لنکرانی: جبهه پایداری انقلاب اسلامی یک جبهه گفتمانی است و مهمترین وظیفه آن ترویج گفتمان انقلاب اسلامی است. ما درحال تدوین محتوی و فرآیندها  و روشهای این مهم هستیم. خوشبختانه این حرکت گفتمانی امروز در اقصی نقاط کشور مستظهر به  یک شبکه وسیع جوان و پرانگیزه است که تشنه معارف اسلامی هستند  و به عنوان وظیفه نه از سر تفنن  در صحنه های اجتماعی حضور دارند. 
صابر: نظر شما پیرامون این تحلیل که حزب اللهی ها گزینه ای که بتواند در دوره های بعدی در مقابل گفتمان سازش بایستد و پیروز انتخابات باشد ندارد و به همین دلیل باید احمدی نژاد دوباره به میدان بیاید زیرا اوست که با همه اشتباهاتش توان پیروزی مقابل آنها را دارد همان طور که در سال هشتاد و چهار بر خلاف همه تحلیل ها توانست

لنکرانی: جریان انقلاب اسلامی ، جریانی بالنده است . عقبگرد در این مسیر معنا ندارد . دولت نهم و دهم نقاط مثبت زیادی داشته اند که آنها را نسبت به دولت های قبل در بسیاری از زمینه ها ممتاز و برجسته می سازد.  ایام ریاست جمهوری آقای دکتر احمدی نژاد در مجموع با پیشروی و ارتقای در مسیر انقلاب همراه بود اما نقاط ضعف خود را هم داشت. در انتخابات دوازدهم و پیش از آن در انتخابات مجلس دهم ، گفتمان انقلاب اسلامی باید با نوآوری در روش ها و پاسخگو تر بودن در عرصه کارآمدی به بازسازی خود بپردازد. ایستایی در وضع فعلی ، باعث عقب گرد خواهد بود. زایش فکری و رویش در  این جریان به فضل خدا بیش از آنی خواهد بود که دیگران پیش بینی میکنند. 
صابر: جبهه پایداری با دولت آقای روحانی چگونه تعامل خواهد داشت؟ اگر از افراد جبهه پایداری برای مسئولیتی در دولت آینده دعوت کنند کمک خواهند کرد؟
 
لنکرانی: کابینه باید یک گروه هماهنگ و همدل باشند. دولت یک شخصیت حقیقی دارد و باید با هم همکاری تنکاتنگی داشته باشند. دولت نباید یک شرکت سهامی تعریف شود. با توجه به اختلاف نظر جدی که در برخی مبانی داریم، فکر میکنیم وظیفه ما در قبال دولت یازدهم در اختیار گذاشتن برنامه و راهبرد هایی است که تدوین کرده ایم و بعد هم نقد منصفانه.
صابر: یکسری مواضع خوبی آقای روحانی در اولین نشست خبری بعد از انتخاباتشان داشتند، بعد از آن آقای قاضی زاده، سخنگوی جبهه پایداری  مصاحبه ای داشتند که خیلی جنجالی شد، ماجرا چی بود؟ 
لنکرانی: ما امروز هم در انتخاب اصلح  خود در انتخابات یازدهم  هیچ شکی نداریم. ما به آقای دکتر جلیلی رای دادیم و به این انتخاب و رای امروز هم افتخار میکنیم چون این انتخاب را بر اساس بصیرت و حجت شرعی انجام دادیم. ما یکی از دستاوردهای  انتخابات یازدهم را ، تشکیل شبکه ای از جوانان مومن در اقصی نقاط کشور میدانیم که حضور اجتماعی خود را بر اساس نگاهی گفتمانی انجام دادند . این سرمایه بزرگ را باید برای انقلاب حفظ کرد .  اما در مورد مصاحبه اول رییس جمهور منتخب و مواضع ایشان پس از انتخاب ، به حمدلله نکات مثبت زیاد بوده و این دو موضوع را نباید خلط کرد. 
صابر: اگر در آینده آقای روحانی مواضع و یا اقداماتی داشتند که جای نقد داشت، جبهه پایداری به نقد آن خواهد پرداخت؟ 
لنکرانی: در تعابیر دینی نقد منصفانه وظیفه است . البته باید منصفانه باشد و حرمت ها و مصالح حفظ شود. ما همانگونه که نقد منصفانه دولت دهم را وظیفه خود میدانستیم در برابر دولت یازدهم هم همین وظیفه را داریم. 
صابر: آقای روحانی روی مبحث اعتدال تأکید زیادی دارند، اما تا الان توضیح کاملی پیرامون منظورشان از اعتدال نداشتند، به نظرتان اعتدال از نظر ایشان چه معنایی دارد؟

لنکرانی: این سوالی نیست که من پاسخگوی آن باشم. 
صابر: اعتدال به چه معنایی اشتباه است و به چه معنایی صحیح است؟

لنکرانی: در برابر بی عدالتی و ظلم بی طرفی معنا ندارد. اگر به نظام و دین ظلم شود ، زشتی بیطرفی اینجا بیشتر است. کسانی که در برابر ظلم علیه نظام ساکت بودند و مثلا در فتنه 88 عافیت طلبانه، سکوت کردند، نمیتوانند به این بی طرفی افتخار کنند.  در داستان مسخ جمعی از بنی اسراییل در تخلف روز شنبه، عذاب برخی به تصریح قرآن کریم برای این بود که گفتند تخلف آن مردم به ما مربوط نیست. هر کسی خودش میداند . این گروه در کلام الهی توبیخ شده و عذاب دیدند چون به وظیفه اجتماعی خود در روشنگری عمل نکردند. روشنگری و جانب حق را نگاه داشتن را نمیتوان با عنوان وسط و معتدل به فراموشی سپرد.

البته باید هر کسی در جمهوری اسلامی مسئولیت کلانی بر عهده دارد، قبیله گرایی نکند و  از همه  ظرفیت نخبگانی کشور به عنوان اشخاص حقوقی و نه نمایندگان احزاب، خود را بهره مند سازد. 

من بسیاری از دسته بندی های فعلی را از مصادیق قبیله گرایی و تعصب میدانم نه از مصادیق حرکت اجتماعی اسلامی. این روایت را در وسایل الشیعه بسیار هشداردهنده است : امام سجاد میفرمایند که " آن تعصبی گناه است که فردی بدهای طایفه خود را از خوبان طایفه دیگر بهتر بداند. ولی اینکه کسی اهل خود را دوست داشته باشد تعصب نیست بلکه تعصب این است که فردی طایفه خود را در ستمگری یاری کند". اینها هشدار است .  
صابر: تحلیلتان در مورد کابینه آینده دولت آقای روحانی چیست، فراجناحی، کارگازانی،اصلاحاتی، ترکیبی از کارگزاران و اصلاحات و یا اصلا یک مدل جدیدی خواهد بود؟

لنکرانی: من نمیخواهم بدبینانه قضاوت کنم. امیدوارم آقای روحانی کابینه خود را به صورت شرکت سهامی انتخاب نکنند. امیدوارم از کسانی که با اصول مردم سالاری دینی مساله دارند استفاده نکنند. امیدوارم کسانی که حسن شهرت مالی ندارند و پیش از این سابقه  اشرافی گری و رانت خواری از آنها در اذهان نقش بسته، در این کابینه نباشند. کسانی نباشند که بخواهند با حضور در این کابینه  سوابق سو قبلی خود را پاک کنند و کسانی نباشند که  خود را وامدار کسی غیر از مردم و انقلاب ببینند. 
صابر: صابرنیوز رو با توجه به اینکه چهار ماه کارش رو شروع کرده چطور دیدید؟

لنکرانی: رو به پیشرفت

[ یکشنبه 92/5/6 ] [ 9:32 عصر ] [ باران ] [ نظرات () ]
.: Weblog Themes By Pichak :.

درباره وبلاگ

قُل هٰذِهِ سَبیلی أَدعو إِلَى اللَّهِ ۚ عَلىٰ بَصیرَةٍ أَنا وَمَنِ اتَّبَعَنی ۖ وَسُبحانَ اللَّهِ وَما أَنا مِنَ المُشرِکینَ﴿۱۰۸﴾ یوسف بگو: «این راه من است من و پیروانم، و با بصیرت کامل، همه مردم را به سوی خدا دعوت می‌کنیم! منزّه است خدا! و من از مشرکان نیستم!»
لینک دوستان
امکانات وب


بازدید امروز: 163
بازدید دیروز: 290
کل بازدیدها: 1063655
  • قالب بلاگ اسکای | اس ام اس دون