گروه ترجمه- پایگاه اینترنتی آسیاتایمز 4 می 2013 (14 اردیبهشت) در مقالهای به راهبردهای جمهوری آذربایجان در قبال ایران و رژیم صهیونیستی پرداخت و نوشت: آذربایجان اواخر آوریل از خط قرمز خود در روابط با ایران گذشت و «المار محمدیارف» وزیر خارجه خود را به اسرائیل (دشمن مهم ایران) فرستاد. دلایل مربوط به زمان این اقدام مشخص نیست؛ اما تاکنون به نظر میرسد ایران بهدنبال پاسخ به این حرکت جمهوری آذربایجان است. اگرچه اسرائیل و آذربایجان (که مانند ایران بیشتر جمعیتش شیعه است) سالها روابط دیپلماتیک، اقتصادی و نظامی محکمی را حفظ کردهاند؛ اما سفر محمد یارف به اسرائیل، نخستین سفر یک مقام بلندپایه دولت آذربایجان به اسرائیل به شمار میرود. وزیر خارجه آذربایجان با نیمنگاهی به ایران، از رسمی دانستن این سفر امتناع کرد. در مقابل، این سفر را مأموریت در چارچوب جایگاه آذربایجان بهعنوان عضو غیردائم شورای امنیت سازمان ملل متحد توصیف کرد.
در ادامه مقاله آمده است: به هر حال، این سفر تمام نشانههای یک سفر رسمی را دارا بود. هیچ سندی به امضا نرسید، اما محمد یارف با شیمون پرز، رئیسجمهور اسرائیل و نیز نخستوزیر و وزیر دفاع اسرائیل و سایر مقامات ارشد این کشور دیدار کرد. این اظهارنظر که باکو بازگشایی سفارتخانه در اسرائیل را مد نظر قرار خواهد داد، نتیجه این دیدار بود. وزیر خارجه آذربایجان گفت: «موضوع بازگشایی سفارتخانه به زمان بستگی دارد.» 29 آوریل «رامیز مهدیف» رئیس شورای امنیت ملی آذربایجان که شخصی با نفوذ در دولت الهام علیاف بهشمار میرود، برای دیدار با محمود احمدینژاد و سایر مقامات ارشد ایران به این کشور سفر کرد. اگرچه دولت آذربایجان دستورکار این سفر را به طور مشخص بیان نکردند؛ اما بسیاری در آذربایجان معتقدند که این سفر به منظور آرامسازی خشم ایران صورت گرفته است. زردشت علیزاده، کارشناس خاورمیانه مستقر در باکو میگوید: «مهدیف به منظور اطمیناندهی به ایران سفر کرد که باکو قصد میزبانی از پایگاههای نظامی آذربایجان یا امکاندهی به حملات اسرائیل از خاک آذربایجان علیه ایران را ندارد.» روابط ایران و آذربایجان امیدبخش و مطلوب نبوده است؛ اما دولت باکو تاکنون مراقب بوده است که صبر همسایه جنوبی خود را به پایان نرساند.
در پایان مقاله آمده است: حداقل از زمان دولت حیدر علیاف، رئیسجمهور فقید آذربایجان (1993-2003) دشمنی ایران با اسرائیل سبب شده سفر مقامات آذربایجانی به اسرائیل، به یک تابوی غیررسمی بدل شود. «وفا گلادزه»، مشاور سابق سیاست خارجی ریاستجمهوری، مطابق این پیشینه سیاسی میگوید: دیدار وزیر خارجه آذربایجان از اسرائیل، حرکتی انقلابی بود. دلیل اینکه چرا باکو میخواهد در این مقطع زمانی چنین گام انقلابی را بردارد، همچنان نامشخص است. برخی معتقدند که درخواست ایران الحاق آذربایجان که زمانی بخشی از خاک ایران بود، باعث خشم آذربایجان شده است. آقای علیزاده معتقد است این سفر مدت زیادی بود که در دستور کار قرار داشت... روابط در حوزههای اقتصادی، نظامی و دیپلماتیک بسیار گسترده بوده و چنان به سطح بسیار بالایی رسید که زمان را برای چنین اقداماتی مهیا کرد.» آذربایجان بیش از 40 درصد نیازهای نفتی اسرائیل یا بهعبارتی 7/21 میلیون بشکه را تأمین میکند. روابط تجاری بین دو کشور چهار میلیارد دلار است.
اخبار و تحلیلها: ادعای اینکه ایران خواستار الحاق آذربایجان به ایران است، کذب محض است و ایران هیچگاه چنین ادعایی نداشته است. روابط نزدیک آذربایجان با رژیم صهیونیستی که دشمن اصلی مسلمانان است، به سبب لائیک بودن حکومت آذربایجان است که همین موضوع باعث فقدان پایگاه اجتماعی برای دولتمردان آن و پناه بردن به رژیم صهیونیستی شده است. آذربایجان بدون در نظر گرفتن حساسیتهای ایران و حتی مسلمانان نمیبایست به چنین اقدامی مبادرت کند و باید هشدار جدی دریافت کند.