یک فنجان بصیرت
چه فرقی می کند.
درعصر ارتباطات نفس بکشم یا قرون وسطا.
وقتی خبری ازتو نباشد.
دوره جاهلیت است.
اللهم عجل لولیک الفرج ....
|
آنهائی که شُوقاً إلَی الله، حُبّاً لله، شُکراً لله عبادت کردند، جائزه را از دست بی دستی خدای سبحان دریافت می کنند و آن هم محبوبیّت است و کرامت را به آنها عطاء می کند؛ وقتی محبوب الهی شدند، هم از گزند دوزخ مصون اند، هم از فیض و فُوز بهشت
؛ماه مبارک رمضان یک وحدت جمعی دارد ؛ گذشته از اینکه هر روز تکلیف جدا و مستقل دارد و روزه گرفتن اش لازم است ، مجموع این ماه یک وحدت خاصّ دارد که قرآن کریم از او اینچنین یاد کرده است : مَنْ شَهِدَ مِنکُمُ الشَّهرَ فَلیَصُمْهُ (1). کسی که در ماه مبارک رمضان شاهد و حاضر بود و مسافر بود ، این شهر را ، این ماه را روزه بگیرد . لذا وظائف خاصّی برای شب هاست ؛ دستورهای مخصوصی برای روزهاست ؛ این وحدت جمعی ماه مبارک رمضان با فرارسیدن اوّل شوّال ، فطر او فرا می رسد .
بنابراین همانطوری که هر روز پایانش افطار است ، این ماه هم پایانش افطار است و روز عید فطر افطار این ماه است ؛ این مطلب اوّل .
مطلب دوّم آن است که این روز را خدای سبحان عید رسمی مؤمنین قرار داد . از دعای نورانی امام سجاد در وداع ماه مبارک رمضان بر می آید ، چنین که در دعاهای قنوت نماز عید فطر هم بر می آید که خداوند این روز را عید قرار داد ؛ که جَعَلتَهُ لِلمُسلِمینَ عِیداً (2)، لِلمُؤمِنینَ عِیداً (3).
مطلب بعدی آن است که عید به معنای نشاط و سرور نیست ! چون سُروراً عطف بر عید شده است و جدای از اوست . در صحیفة سجادیّه دارد عِیداً وَ سُروراً ؛ این عید گرچه با (یا) استعمال شده است ، ولی اصل اش (واو) ای است نه یائی ! شاید یائی هم اصلاً نباشد ! این عادَ یَعُودُوا است ؛ که معاد هم از همین لغت است ، و مُعید بودن خدای سبحان هم از همین لغت است . که عید از عُود و رجوع مجدّد است . خدای سبحان نام مبارکی دارد به نام مبداء و مُبدع و نام مبارک دیگرش مُعید است که او بر می گرداند . یوم عید یوم رجوع إلَی الله است .
لذا دستورهائی که مربوط به خطبه ها و سخنان امام نماز عید هست ، این است که : شما وقتی از منزل هایتان بیرون می روید به طرف مصلّی ، آن حالت زنده شدن از قبر را در نظر بگیرید که یک ترسیمی از معاد است . منتها خدای سبحان اگر بخواهد به صورت مُعید تجلّی تامّ داشته باشد ، جریان معاد پیش می آید ؛ و اگر گوشه ای از آن نام تجلّی بکند ، « عید فطر » ظهور می کند . این عود و رجوع بنده است به طرف خدای سبحان.
کسانی که روزة این ماه را گرفتند و توفیق انجام وظیفه داشتند ، بر می گردند ، جائزة خود را از خدای سبحان دریافت می کنند . لذا شب عید فطر و روز عید فطر به عنوان « لِیلَهُ الجَوائِز » یا « یُومُ الجَوائِز » هست که اگر گفته شده است :
روز عید است و من مانده در این تدبیرم که دهم حاصل سی روزه و ساغر گیرم
همین است که انسان بر می گردد به طرف خدای سبحان ، پاداش اش را دریافت می کند .
مطلب بعدی آن است که : کسانی که به وظائف این ماه پر فیض موفّق شدند و عمل کردند ، آنها که خُوفاً مِنَ النّار روزه گرفتند ، یا شب های این ماه را زنده نگه داشتند ، جائزه ای که از فرشتگان الهی دریافت می کنند ، نجات از نار است .
آنهائی که برای رسیدن به بهشت وظائف ماه مبارک رمضان را انجام دادند ، جائزه ای که از فرشتگان رحمت دریافت می کنند ، وصول به بهشت است . إن شآءَ الله این جائزه را حفظ می کنند !
و آنهائی که شُوقاً إلَی الله ، حُبّاً لله ، شُکراً لله عبادت کردند ، عُودشان به طرف خود خدای سبحان است و جائزه را از دست بی دستی خدای سبحان دریافت می کنند و آن هم محبوبیّت است و کرامت ، که مقام شامخ محبّت را به آنها عطاء می کند ؛ وقتی محبوب الهی شدند ، هم از گزند دوزخ مصون اند ، هم از فیض و فُوز بهشت طرفی می بندند . بنابراین سه گروه به خدا بر می گردند ؛ هر گروه جائزة خاصّ خودشان را هم دریافت می کنند .
و در قرآن کریم فرمود : ما این یک ماه را که وحدت جمعی دارد بر شما لازم کردیم که روزه بگیرید ؛ لِتُکمِلُوا العِدَّه وَ لِتُکَبِّرُوا اللهَ عَلی مَا هَداکُمْ (4). شما باید این سی روز را به کمال برسانید ، این ماه را به کمال برسانید ، و بعد خدا را تکبیر بگوئید ؛ بگوئید خدا اَکبَرِ مِنْ کُلِّ شِیء(5) یا اَکبَرِ مِنْ أنْ یُوصَفْ (6) است که شما را هدایت کرده است . لِتُکَبِّرُوا اللهَ عَلی مَا هَداکُمْ .
لذا وظیفه آن است که بعد از نماز مغرب و نماز عشاء و نماز صبح و نماز عید فطر این تکبیر اَللهُ اَکبَرُ عَلی مَا هَدانا (7) را انسان بازگو کند . لِتُکمِلُوا العِدَّهَ وَ لِتُکَبِّرُوا اللهَ عَلی مَا هَداکُمْ . خدا را انسان به بزرگی یاد کند که او را هدایت کرده است . معلوم می شود یکی از بهترین و بارزترین مصادیق هدایت ، همین این دستور روزه گرفتن است و انجام وظائف شبهای این ماه پر برکت !
و شاید در نوبت های قبل هم به عرضتان رسید که هم در دعاهای ما آمده ، هم در روایات ما آمده که : ماه مبارک رمضان قُرَّهُ الشُّهُور و رأسُ السَّنَه (8) است . آغاز سال برای سالکان صالح ماه مبارک رمضان است . کسی که اهل سیر و سلوک است ، ذخیرة یک ساله را از ماه مبارک رمضان فراهم می کند . هم مشکل ماه مبارک رمضان را تأمین می کند ، هم مشکل یازده ماه دیگر را !
بنابراین باید جائزه ای که در شب و روز عید فطر می گیریم ، آنقدر قوی و زیاد باشد که بتواند مشکل یازده ماه دیگر ما را هم حل کند ؛ که إن شآءَ الله امیدواریم اینچنین باشد . جوائز الهی این است ! وَ لِتُکَبِّرُوا اللهَ عَلی مَا هَداکُمْ .
مطلب بعدی آن است که بیشترین دعا را در بین این چهارده معصوم (علیهم الصَّلاه و علیهم السَّلام) ، وجود مبارک امام سجاد دارد . حالا یا از ائمة دیگر جمع آوری نشده ، یا جمع آوری شده بود و به ما نرسید ، یا اصلاً آنها این تجلّی دعا را واگذار کرده بودند به وجود مبارک امام سجاد ! شما ببینید دعاهائی که وجود مبارک امام باقر (سلام الله علیه) در مراسم عید فطر دارند ، همان هائی است که امام سجاد فرمود ؛ وقتی می خواستند برای نماز عید فطر خارج بشوند ، همان دعائی را می خواندند که امام سجاد دارد !
وجود مبارک امام سجاد در بخش وداع ماه مبارک رمضان به خدا عرض می کند : خدایا ! ما الآن تقریباً داریم مصیبت می بینیم که عزیزترین دوست ما از ما رخت بر می گردد ، هجرت می کند ؛ وَاجبُر مُصیبَتَنَا فِی شَهرِنا (9). خوب ما با این ماه مأنوس شدیم ، این ماه ما را حفظ کرده است ؛ حصن حصین ای بود . مجاری ادراکی ما و تحریکی ما در این شهر طهور و تَمحیص به طهارت و پاکیزگی راه یافته است و الآن داریم این دوست عزیز را از دست می دهیم . شما در روز عید فطر این مصیبت مان را جبران بکنید . جائزه ای عطا بکنید که این مصیبت ما تسلّی پیدا کند . وَاجْبُر مُصیبَتَنَا فِی شَهرِنا ، آن را در روز عید فطر بکنید .
این گونه از لطائف نیایش که در دعاهای امام سجاد (سلام الله علیه) هست ، در ادعیة ائمة بعدی هم ظهور کرده ؛ امام باقر (سلام الله علیه) هم همین را دارد .
مطلب مهمی که وظیفة همة ما در همة مراحل ، مخصوصاً در این عیدهاست ، این است که دعا برای وجود مبارک ولی عصر و استقرار حکومت مهدوی با کرامت و عزّت از خدا بخواهیم ! چون در همین این دعاهای امام سجاد آمده است که خدایا ! شما عید فطر را روزی قرار دادی که امّت اسلامی کنار هم جمع می شوند . و مُهتشد اینهاست ، مجمع اینهاست . و برای اینها آن نشاط را هم فراهم بکنید . نشاط امّت اسلامی در استقرار عدل است . لِیَقُومَ النّاسُ بِالقِسط(10) است . اگر إن شآءَ الله فقر و فساد و تبعیض رخت بر می بندد ، جامعة اسلامی لبخندی بر لبانش می نشیند .
وجود مبارک امام باقر وقتی برای نماز عید فطر بیرون می آمدند ، از منزل خارج می شدند ، دعاهائی که مربوط به امام زمان است ، داشتند ؛ که خدایا ! اَللّهُمَّ إنّا نَرغَبُ إلَیکَ فِی دُولَهٍ کَریمَهٍ تُعِزُّ بِهَا الإسلامَ وَ اَهلَه (11). چنین که خود وجود مبارک ولی عصر هم این دعاها را دارد .
دعای دیگری مربوط به وجود مبارک امام زمان (أرواحنا فداه) است که آن حضرت در روز عید فطر ، بعد از نماز صبح با این جلال و شکوه به لقای خدا می رفت ! بالأخره انسان باید جائزه را از دست خدای سبحان دریافت کند ، ترقّی کند و بگیرد .
دعای نورانی امام مهدی موجود موعود (علیه أفضلُ صلواتِ المُصلّین) بعد از نماز صبح روز عید فطر این است ؛ عرض می کند : خدایا ! من می خواهم به حضور شما بار یابم . امّا با جلال و شکوه می آیم که محفوظ بمانم . اَللّهُمَّ إنّی اَتَوَجَّهُ إلِیکَ بِمُحَمَّدٍ (صَلَّ اللهُ عَلیهِ وَ آلِهِ وَ سَلَّم) اَمامِی وَ بِعَلِیِّ (عَلَیهِ الصَّلاهُ وَالسَّلام) عَنْ یَمینِی وَ خَلفِی وَ بِاَئِمَّتِی عَنْ یَسارِیْ اَستَتِرُوا بِهِمْ مِنْ عَذابِکْ (12). خدایا ! ما با این جلال و شکوه به حضور تو بار می یابم که از قهر و غضب ات نجات پیدا کنم . اینها تعلیم ماست . یعنی من طرزی حرکت می کنم که وجود مبارک پیغمبر (صلّ الله علیه و سلّم) جلوی من باشد . و علی بن أبیطالب طرف راست و پشت سر مرا حفظ کند . و ائمة دیگر طرف چپ مرا حفظ بکنند . من مُحاط و محفوف به نبوّت و رسالت و ولایت و امامت باشم . من در این مجمع و این مجموعه به حضور تو بار می یابم ، به وسیلة اینها از قهر تو نجات پیدا کنم .
این تعلیم ماست که ما چگونه به ذات أقدس إله عرض حاجت کنیم ، به کی متوسّل بشویم ، کی را شفیع قرار بدهیم و از نبوّت آنها ، از رسالت آنها ، از ولایت آنها ، از امامت آنها ، از عصمت آنها ، از حجّت بالغه بودن آنها مدد بگیریم . خود وجود مبارک ولی عصر خود را محفوف به اینها می داند .
ما هم اینچنین به خدای سبحان عرض بکنیم : پروردگارا ! امّت اسلامی پشت سر پیامبر اکرم (علیه و علی آله آلاف التحیّه والکرم) در حالی که محفوف به امامت و ولایت است ، در پناه اینها به تو پناهنده می شود . اینها امام ما و اَمام ما هستند در دنیا و برزخ و قیامت ، در عید فطر ، در گرفتن جائزه ؛
که إن شآءَ الله امیدواریم اعمال و عبادات همگان به احسن وجه مقبول باشد ! و خدای سبحان آن دولت کریمه ای را که امام باقر مسئلت کرده است و همگان خواهان آنیم ، نصیب ما بفرماید ! و این نظام اسلامی را به نظام ولی عصر (أرواحنا فداه) متّصل بفرماید ! اَللّهُمَّ إنّا نَرغَبُ إلِیکَ فِی دُولَهٍ کَریمَهٍ تُعِزُّ بِهَا الإسلامَ وَ اَهلَه وَ تُذِلُّ بِهَا النِّفاقَ وَ اَهلَه وَ تَجعَلُنَا فِیها مِمَّنْ تَنتَصِرُ لِدینِکَ وَ لا تَستَبدِلْ بِنَا غِیرَنا .
منبع : آوینی [ پنج شنبه 92/5/17 ] [ 12:26 عصر ] [ باران ]
[ نظرات () ]
دشمنانی وجود دارند که می خواهند حتی مسائل صنفی دانشگاهها را به سمت مسائل سیاسی و جنجالی بکشانند اما همه تلاش کنند که دانشگاهها تحت الشعاع مسائل کوچک و تحت تأثیر جریانهای سیاسی قرار نگیرند.
در ابتدای این دیدار 9 نفر از استادان به مدت یک ساعت و سی دقیقه پیشنهادات، انتقادات و نکات مورد نظر خود را تشریح کردند سپس حضرت آیت الله خامنه ای در سخنانی با اشاره به ضرورت مجاهدت و تلاش بیوقفه برای شتاب بیشتر علمی کشور تأکید کردند: پیشرفت علمی زمینه ساز "اقتدار اقتصادی و سیاسی ایران" و عزت بیشتر ایرانیان در جامعه بین المللی است که دستیابی به این هدف، به حفظ و تقویت "گفتمان علمی، گفتمان پیشرفت علمی و گفتمان پیشرفت عمومی کشور" در دانشگاهها نیاز دارد. حضرت آیت الله خامنه ای ، برگزاری چنین جلساتی با اساتید دانشگاهها را در درجه اول اقدامی نمادین برای احترام به مقام علم و استاد دانشگاه دانستند و افزودند: هدف دوم از برگزاری این جلسات، شنیدن دیدگاههای متنوع اساتید محترم درباره مسائل دانشگاه و علم و همچنین مسائل کشور است. ایشان با تأکید بر اینکه وجود نگاههای مختلف در میان اساتید دانشگاه، آموزنده و قابل توجه است، به موضوع حرکت علمی رو به پیشرفت کشور اشاره کردند و گفتند: از حدود 12 سال پیش، حرکتی درخصوص تولید علم و نگاه مجاهدت آمیز به کار و تلاش علمی در کشور آغاز شده که این حرکت نه تنها متوقف نشده بلکه سرعت آن افزایش پیدا کرده است. حضرت آیت الله خامنه ای، این حرکت و مجاهدت علمی را بسیار مهم و برای کشور و نظام جمهوری اسلامی، ضروری خواندند و افزودند: حتی مراکز معتبر اطلاع رسانی علمی دنیا با وجود برخی دیدگاههای منفی به نظام اسلامی، به این پیشرفت علمی اذعان کرده اند. ایشان در بیان برخی آمارهای مراکز اطلاع رسانی علمی دنیا، گفتند: براساس این آمارها، رشد علمی کشور در 12 سال گذشته، نسبت به قبل از آن 16 برابر شده و رشد پیشرفت علم در ایران 13 برابر متوسط دنیا است. رهبر انقلاب اسلامی افزودند: مراکز اطلاع رسانی علمی دنیا تأکید دارند که اگر رشد پیشرفت علمی ایران، به همین صورت ادامه پیدا کند، پنج سال دیگر، ایران رتبه چهارم علمی دنیا را بدست خواهد آورد. حضرت آیت الله خامنه ای خاطرنشان کردند: اگر در کنار این حرکت پرشتاب علمی، گسترش دانشگاهی کشور همچون افزایش چشمگیر تعداد دانشجویان و اساتید دانشگاهها مورد توجه قرار گیرد، بیشتر متوجه جایگاه ارزنده دستاوردهای علمی و دانشگاهی پس از انقلاب خواهیم شد. ایشان یکی دیگر از نشانه های مجاهدت و پیشرفت علمی در کشور را، افزایش قابل توجه مقالات علمی پراستنادِ محققین ایرانی دانستند و تأکید کردند: همه این موارد، نشان دهنده مجاهدت و پیشرفت علمی ارزنده در کشور است که باید این روند رو به رشد حفظ و تقویت شود. حضرت آیت الله خامنه ای خطاب به دانشگاهیان، استادان، دانشجویان و نخبگان تأکید کردند: نگذارید حرکت علمی کشور از دور بیفتد و اجازه ندهید هیچ مانع و عاملی پیشرفت علمی دانشگاهها را سد کند. ایشان، با اشاره به ارزش ذاتی علم از دیدگاه اسلام افزودند: تأکید مکرر بر تلاش همه جانبه برای پیشرفت علمی، فقط به علت احترام فراوان اسلام به علم و عالم نیست بلکه به این دلیل است که علم، اقتدار آفرین است. رهبر انقلاب، اقتدار اقتصادی، اقتدار سیاسی و افزایش آبرو و کرامت ملی در چشم جهانیان را پیامدهای حقیقی پیشرفت علمی برشمردند و افزودند: همه این واقعیتها و دلایل اثبات می کند که شتاب علمی ایران، نباید به هیچ علتی، کند شود. رهبر انقلاب با تأیید سخنان یکی از استادان درباره جبهه بندیهای سیاسی مختلف در دنیا افزودند: جبهه عنود و لجوجی که بر خلاف ادعاهایش تنها از چند کشور معدود و سلطه طلب غربی تشکیل شده در مقابل نظام اسلامی و ملت ایران صف آرایی کرده و از هیچ نوع کارشکنی از جمله مانع تراشی در برابر پیشرفت علمی ایران خودداری نمی کند. ایشان سخنان یکی دیگر از استادان دانشگاهها درباره ضرورت استفاده از دیپلماسی علمی و دانشگاهی را سخنی صحیح دانستند و خاطرنشان کردند: در عین حال باید توجه داشت که طرف مقابل هم برای تحقق اهداف خاص خود برروی دیپلماسی علمی، سرمایه گذاری و برنامه ریزی کرده است. حضرت آیت الله خامنه ای، اقتدار علمی را از جنس «اقتدار درون زا» خواندند و افزودند: تردیدی نیست که بخشی از تحریم ها و فشارهای موجود با هدف جلوگیری از دست یابی ملت ایران به پیشرفت علمی و اقتدار درون زا، اعمال می شود، بنابراین از این زاویه نیز، پیشرفت علمی باید ادامه یابد. رهبر انقلاب اسلامی، گفتمان حاکم بر دانشگاهها را در تحقق پیشرفت علمی کاملاً مؤثر دانستند و تأکید کردند: «گفتمان علمی، گفتمان پیشرفت علم و گفتمان پیشرفت عمومی کشور»، در دانشگاهها گسترش یابد تا انگیزه دانشگاهیان برای سهیم شدن در پیشرفت عمومی ایران تقویت گردد. حضرت آیت الله خامنه ای با اصرار بر ضرورت نوآوری علمی در دانشگاهها و قرار گرفتن پیشرفتهای علمی در خدمت نیازهای کشور افزودند: ظرفیتها و امکانات، طبعاً محدود است بنابراین در برنامه ریزیها و اقدامات علمی، تأمین نیازهای کشور به عنوان یک معیار و محور اساسی، مورد توجه کامل قرار داشته باشد. ایشان با تأکید بر گره خوردن هرچه بیشتر تحقیقات علمی دانشگاهها با صنعت و تجارت افزودند: لازم است در زمینه نوآوری علمی، رقابتی سازنده میان دانشگاهها، مراکز علمی، اساتید و نخبگان بوجود آید و به دانشگاهها و عناصر برتر امتیازاتی داده شود. ایشان از همه استادان، مدیران، عناصر مؤثر و متنفذ در فضای دانشگاهها درخواست کردند به هیچ وجه اجازه ندهید در دانشگاهها، مسائل کم اهمیت غیراساسی موج آفرین شود و فضای عمومی دانشگاهها را از دنباله گیری مسائل اساسی دور کند. رهبر انقلاب در همین زمینه افزودند: دشمنانی وجود دارند که می خواهند حتی مسائل صنفی دانشگاهها را به سمت مسائل سیاسی و جنجالی بکشانند اما همه تلاش کنند که دانشگاهها تحت الشعاع مسائل کوچک و تحت تأثیر جریانهای سیاسی قرار نگیرند. حضرت آیت الله خامنه ای، اسلام و انقلاب اسلامی را عامل اصلی رفع موانع پیشرفت کشور خواندند و خاطرنشان کردند: اگر پیروزی انقلاب اسلامی نبود یقیناً قدرتهای سلطه گر اجازه نمی دادند کشوری مانند ایران که مورد طمع آنان است به پیشرفت و خودباوری علمی برسد. رهبر انقلاب اسلامی افزودند: با توجه به این واقعیت، باید همه خود را به حفظ و پاسداری از آرمانها و ارزشهای انقلاب متعهد بدانیم. ایشان ارتقای کیفی دانشگاهها را موضوعی بسیار مهم، مستقل و ضروری خواندند و افزودند: گسترش کمی دانشگاهها با ارزش و مؤثر است اما ارتقای کیفی دانشگاهها باید بیش از پیش مورد توجه کامل قرار گیرد و گسترش کمی با توجه به عمق یابی و گسترش کیفی پیگیری شود. آخرین نکته سخنان حضرت آیت الله خامنه ای در جمع استادان و پژوهشگران دانشگاهها، بر ضرورت افزایش حساسیت نسبت به زبان فارسی متمرکز بود. ایشان با اشاره به ظرفیت زبان فارسی برای استفاده در علوم مختلف افزودند: لازم است از پیشرفت علمی کشور، برای گسترش و نفوذ زبان فارسی در جهان استفاده شود. رهبر انقلاب، استفاده از زبان فارسی در تحقیقات و پژوهشها، واژه سازی و ایجاد اصطلاحات فارسی برای مفاهیم علمی را از جمله روشهای مؤثر خواندند و افزودند: بگونه ای عمل کنید که در آینده هرکسی خواست از پیشرفتهای علمی ایران استفاده کند به آموختن زبان فارسی، نیازمند باشد. ایشان با انتقاد از گسترش کاربرد واژه های فرنگی در سطوح مختلف جامعه افزودند: بسیاری از سنتهای غلطِ قبل از انقلاب، از بین رفته است اما متأسفانه سنت رنج آور استفاده از واژه های بیگانه، همچنان وجود دارد. حضرت آیت الله خامنه ای در پایان در نگاهی کلان به مقوله پیشرفت علمی، خاطرنشان کردند: مراد از این پیشرفت، پیشرفت بر مبنای الگوی ایرانی اسلامی است چرا که الگوهای غربی که بر مبنای استثمار و استعمار شکل گرفته اند نتوانستند جامعه ای عادلانه و به دور از فقر و تبعیض و فساد اخلاقی ایجاد کنند. ایشان افزودند: دستور کار قطعی نظام اسلامی، دنبال کردن الگوی پیشرفت ایرانی اسلامی است یعنی الگویی مستقل که از هدایتهای اسلام سرچشمه می گیرد و از نیازها و سنتهای ایرانی بهره می برد. در آغاز این دیدار 9 نفر از استادان و پژوهشگران دیدگاههای جامعه دانشگاهی را درباره مسائل مختلف بویژه موضوعات علمی و دانشگاهی بیان کردند. آقایان: - دکتر علی حائری – دکترای فارماکولوژی و استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی - دکتر کریم مظاهری – دکترای مهندسی هوا و فضا و استاد دانشگاه صنعتی شریف - دکتر محمود گلابچی – دکترای معماری، استاد تمام دانشگاه تهران - حجه السلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه – دکترای کلام اسلامی، استاد حوزه و دانشگاه - دکتر فؤاد ایزدی – دکترای ارتباط جمعی و استادیار دانشگاه تهران - دکتر حسین قناعتی – دکترای رادیولوژی و استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی تهران - دکتر عبدالرضا مظاهری – دکترای عرفان اسلامی، استاد تمام دانشگاه آزاد اسلامی تهران و خانم ها: - دکتر بهناز بخشنده – دکترای بیوتکنولوژی و استادیار پردیس علوم دانشگاه تهران - دکتر معصومه اسماعیلی – دکترای تخصصی مشاوره، دانشیار دانشگاه علامه طباطبایی به موارد زیر اشاره کردند: - لزوم افزایش اعتبارات نظام بیمه و درمان - اهمیت تثبیت مدیریت در دانشگاههای علوم پزشکی و تأثیر نداشتن گرایشهای سیاسی در تغییرات مدیران - لزوم تدوین برنامه ای منسجم برای تسهیل ورود متخصصان غیرایرانی علاقمند به حضور در ایران - رشد بالای بخش فنی – مهندسی و لزوم استمرار این رشد شتابنده - ضرورت توجه مضاعف به استقلال دانشگاهها، کاستن از مداخله های غیرموجه در زمینه پذیرش دانشجو و جذب اساتید - لزوم اعتماد مسئولان ذیربط به انتقادات نخبگان و تقویت فضای آزاداندیشی - انتقاد از ایجاد چالش برای دانشگاههای مرجع کشور در اثر برداشت نادرست از مفهوم عدالت در آموزش عالی - اهمیت بیان گزارش های واقعی در زمینه پیشرفت های علمی کشور و شکل ندادن به انتظارات غیرواقعی - ضرورت توجه خاص به علوم نوین و استراتژیک - سرمایه گذاری جدی در زیست فناوری و زیرشاخه های آن به دلیل ارزش افزوده بالای آن - اهمیت تدوین سند تحقق معماری ایرانی و اسلامی در چارچوب نقشه جامع علمی کشور - لزوم ارزیابی همه جانبه آموزش هنر در کشور - رشد چشمگیر پیشرفت های پژوهشی کشور در پرتو «راهبردهای رهبری، حضور مؤثر جوانان نخبه و اجرای طرحهای کلان ملی» - ضرورت اصلاح جهت گیری نظام آموزشی کشور به سمت پژوهش محوری - لزوم ایجاد دانشگاههای نسل نو، کارآفرین و تمدن ساز - سرعت کم تولید علوم انسانی بومی و لزوم سند جامع تحول بنیادین علوم انسانی - توجه ویژه به برخی تغییرات تدریجی در روابط اجتماعی و ذائقه جامعه و تأثیرات آن بر بنیان خانواده - اختلاف نظر میان جامعه سیاسی و نخبگانی کشورهای غربی درخصوص ایران و لزوم شناسایی دقیق این اختلاف نظرها و بهره برداری منطقی از آنها - پیشنهاد تأسیس مرکز پژوهشی و مطالعات غرب معاصر - پیشنهاد تشکیل شورای عالی دیپلماسی عمومی برای استفاده از ظرفیتهای غیررسمی در ارتباطات منطقه ای و جهانی - ضرورت اصلاح نظام بیمه و نحوه ارتباط آن با حوزه سلامت - عدم ثبات مدیران در حوزه سلامت و زیانهای برخی تصمیم های خلق الساعه - تأثیر اصلاح سبک زندگی برای مقابله با چالش های حوزه سلامت - اظهار نگرانی از بازگشت مجدد فضای تنش های سیاسی به دانشگاهها - ضرورت ایجاد فضای بازتر برای نظریه پردازی در علوم انسانی در دانشگاهها - انتقاد از استفاده نکردن حداکثری از ظرفیت اساتید علوم انسانی در سطوح ارشد مدیریتی - لزوم اصلاح نگاه مسئولان به دانشگاه آزاد اسلامی شناسه مطلب : 259883|منبع:بصیرت [ پنج شنبه 92/5/17 ] [ 12:23 صبح ] [ باران ]
[ نظرات () ]
«کلاوس برینکباور»، نویسنده آلمانی نوشت: «آمریکا بیمار است. 11 سپتامبر جراحتی بهبود نیافته بر آن گذاشت که با طی بیش از 12 سال هنوز نیز این جراحت آشکار است،
پایگاه بصیرت:«کلاوس برینکباور»، نویسنده آلمانی در تارنمای «اشپیگل آنلاین» یادداشت خود شناسه مطلب : 259881| قاسم غفوری [ پنج شنبه 92/5/17 ] [ 12:20 صبح ] [ باران ]
[ نظرات () ]
معاون اول رئیس جمهور طی بخشنامهای به کلیه وزارتخانهها،شرکتها، موسسات و سازمانهای دولتی تمامی استخدامها و تغییر ساختار طرح مهرآفرین را متوقف کرد.
گروه سیاسی«تیتریک»؛ متن بخشنامه اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور که روز گذشته به تمامی وزارتخانهها،شرکتها، موسسات و سازمانهای دولتی ابلاغ شده است به شرح زیر است: «نظر به ایرادهایی که در اجرای اصل 138 قانون اساسی نسبت به طرح مهرآفرین (موضوع تصویبنامه شماره 17644/ت48702هـ) مورخ 30/9/91 و اصلاحات آن) اعلام شده است مقتضی است کلیه وزارتخانهها، مؤسسات، سازمانها، شرکتهای دولتی، استانداریها و سایر دستگاههای اجرایی؛ موضوع ماده 5 قانون مدیریت خدمات کشوری از هرگونه استخدام و جذب نیروی انسانی، تبدیل وضعیت، نقل و انتقال و مأموریت، انتصاب و جابجایی کارکنان اعم از رسمی، پیمانی، قراردادی یا هر عنوان دیگر و نیز اصلاح تشکیلات و ساختار اداری تا تصمیمگیری دولت نسبت به اصلاح مصوبات مربوطه اجتناب نمایند. مسئولیت نظارت بر حسن اجرای این بخشنامه بر عهده وزرا، معاونین محترم رئیسجمهور، رؤسا و بالاترین مقامات دستگاه اجرایی مربوطه اعم از ملی و استانی میباشد.» اسحاق جهانگیری - معاون اول رئیس جمهور نامه نوشت:بر اساس طرح مهر آفرین مقرر شده بود دولت شرایط استخدام حدود 500 هزار نفر نیرو را فراهم آورد که جزییات اجرای طرح جنجالی مصوبه مهر آفرین در تاریخ 2 اردیبهشت ماه 92 از سوی غلامحسین الهام معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور به دستگاه های اجرایی ابلاغ شد?. [ چهارشنبه 92/5/16 ] [ 11:35 عصر ] [ باران ]
[ نظرات () ]
نماینده مردم تهران گفت: کسانی که از آشوبگران حمایت کرده و میکنند، صلاحیت قرار گرفتن در وزارت را ندارند.
علی مطهری نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در حاشیه جلسه علنی امروز (چهارشنبه) مجلس در جمع خبرنگاران با اشاره به معرفی اعضای کابینه دولت یازدهم به مجلس گفت: این حق نمایندگان است که درباره وزرای پیشنهادی، اگر ابهام و نقطه نظری در کارنامه آنها دارند، آن را مطرح کنند و به طور طبیعی وزرا نیز باید جواب دهند.
وی افزود: منتها این تحقیقات و کنکاشها نباید ناشی از تعصبات گروهی و کینهورزیها باشد؛ مثلا در ارتباط با فتنه 88 برخی میگویند که باید همه وزرا را مجبور کرد تا موضع خود را راجع به حوادث سال 88 مطرح کنند که به نظرم این حرفها جایگاهی ندارد.
مطهری گفت: ممکن است یکی دو وزیر پیشنهادی عضو ستاد آقای موسوی بوده باشند و از آنها پرسیده شود که موضع شما در برابر فتنه چیست؛ اینها اشکال ندارد، اما اینکه بخواهند از تک تک وزرا سؤال کنند که موضع شما در قبال فتنه چیست، بیمنطقی است.
خبرنگاری از مطهری درباره اظهارات حسینیان مبنی بر نقش یکی از وزاری پیشنهادی در قتلهای زنجیرهای، پرسید که وی در پاسخ گفت: اینها نیز باید روشن شود. اگر یکی از وزرا در وزارت اطلاعات بوده درباره سؤالات مطرح توضیح میدهد. چرا که باید موضوع روشن شود اما درباره فتنه، مهم این است که کسی در آن آشوبهای خیابانی نقش نداشته باشد.
مطهری در عین حال گفت اگر کسی مثلا به نتیجه انتخابات اعتراض داشته و حتی معتقد به تقلب بوده است، گناهی نکرده و نظرش را گفته است.
وی افزود: حتی کسی که در راهپیمایی 25 خرداد شرکت کرده باشد، هم اشکالی ندارد چرا که طبق اصل 27 قانون اساسی هر کسی میتواند به طور انفرادی در راهپیمایی شرکت کند و اشکالی به آن وارد نیست اما اگر کسی که مثلا در آن آشوبهای خیابانی سطل زباله را آتش زده، صلاحیت ندارد.
نماینده مردم تهران به بیان اینکه اگر فردی از آشوبهای خیابانی حمایت کرده و میکند صلاحیت وزارت ندارد، افزود: اینکه برخی بگویند باید همه وزرا در قبال فتنه موضعگیری کنند درست نیست و انشاءالله در روز رأی اعتماد اگر فرصت کنم اینها را توضیح میدهم.
منبع: فارس [ چهارشنبه 92/5/16 ] [ 10:29 عصر ] [ باران ]
[ نظرات () ]
«صندلی جلوس شما نه در کرسیهای چوبی مجلس که در قلبهای پرعشق ایرانیان میباشد ...»
سیداحمد خمینی فرزند حجتالاسلام سیدحسن خمینی در مطلبی که در فیسبوکش منتشر کرد به نقل از مادرش نوشت: «آقای خاتمی! شما شأنتان را از حضور در هیچ مجلسی کسب نکردهاید، بلکه این مجالس هستند که شأنشان را از حضور امثال شما کسب میکنند.
ملت بزرگ، فهیم و شریف ایران و نیز رئیسجمهور عزیز که منتخب این ملت میباشند میدانند که این ریاست جمهوری و این پیروزی شیرین مدیون شما میباشد. صاحب این روز شمایید. این روز را بیش از همه باید به شما تبریک گفت. اگر جای خالی شما را این روزها در سیما میبینیم چه باک؟ صندلی جلوس شما نه در کرسیهای چوبی مجلس که در قلبهای پرعشق ایرانیان میباشد. پاینده باشید. اگر خدا خواسته شما عزیز باشید، هر چه بر خلاف آن انجام دهند، باز عزیزتر میشوید. عزتتان در پناه الطاف الهی مستدام باد.»
پارسینه [ چهارشنبه 92/5/16 ] [ 10:27 عصر ] [ باران ]
[ نظرات () ]
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی گفت: ما در این گزارش اداره اطلاعات قم را متهم به نقص کار کردیم و اتفاقا وزیر اطلاعات و معاونین وی تایید کردند.
حسین نقوی حسینی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی درطی تذکرشفاهی درجلسه علنی مجلس گفت: افرادی در قم ازاقدامات خود توبه کردند یعنی اعتراف کردندکه خطا کرده اند و خلاف نظر مقام معظم رهبری رفتار کرده اند.چرا اصرار داریم که اینگونه نبوده است؟
وی افزود: به ویژه مایی که مدعی بیانات مقام معظم رهبری هستیم.ما که دیگران را محکوم می کنیم که خلاف نظر مقام معظم رهبری حرکت می کنند.پیشخوانی لب خوانی ونیت خوانی می کنیم. چگونه مادر برابربیانات صریح مقام معظم رهبری راجع به محکومیت این حادثه اینقدر سینه چاک می دهیم و می خواهیم بگوییم اینگونه نبوده است.نباید این کارها را انجام دهیم.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی اظهار داشت: همکارمحترم بنده آقای رسایی دربیانات صبح خود اعلام کردند که چرا کمیسیون امنیت ملی به چهار مورد دیگری که مقام معظم رهبری اشاره کردند نپرداخته در حالیکه بنده به عنوان سخنگوی کمیسیون امنیت ملی اعلام می کنم که مسئولیت بررسی آن حوادث را به ما بدهندتا ما به صورت دقیق بررسی کنیم.
نقوی تصریح کرد: اتفاقا پشت این پردهها باید خوانده شود. باید بگوییم چه کسانی در این توطئهها نقش دارند و چه کسانی رئیس جمهور را تشویق کردند که اینگونه در مجلس صحبت کند. ما این مباحث را در می آوریم وبه مردم میگوییم که چه کسانی پشت پرده این موضوعات بوده اند.
وی ادامه داد: به کمیسیون امنیت ملی ماموریت بررسی حادثه قم داده شد.اگر قبل از آن هم ماموریتی دیگر داده شود، ما اعلام آمادگی کامل میکنیم و کاملا آنها را بررسی می کنیم.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی تصریح کرد: آقای رسایی در تذکر خود اشاره کردند که برخی از نهادها و ارگانها درگزارش مورد توجه قرار گرفته اند و تضعیف شده اند یا متهم به نقص کار شده اند.
نقوی تاکید کرد: باید بگویم اولا ما با نمایندگان و روسای آن نهادها نشست و گفتوگو داشتیم ومشورت داشتیم. ما دراین گزارش اداره اطلاعات قم را متهم به نقص کار کردیم و اتفاقا وزیر اطلاعات و معاونین وی تایید کردند.
وی افزود: بنابراین نباید کمیته را متهم کنید و نخواهید که گزارش را تحریف کنید.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی ادامه داد: ما برای تمام نقاط گزارش استدلال و مدارک وسند داریم وحاضریم که راجع به آنها صحبت کنیم.
منبع: تسنیم [ چهارشنبه 92/5/16 ] [ 10:26 عصر ] [ باران ]
[ نظرات () ]
نماینده مردم تهران گفت: کسانی که از آشوبگران حمایت کرده و میکنند، صلاحیت قرار گرفتن در وزارت را ندارند.
علی مطهری نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در حاشیه جلسه علنی امروز (چهارشنبه) مجلس در جمع خبرنگاران با اشاره به معرفی اعضای کابینه دولت یازدهم به مجلس گفت: این حق نمایندگان است که درباره وزرای پیشنهادی، اگر ابهام و نقطه نظری در کارنامه آنها دارند، آن را مطرح کنند و به طور طبیعی وزرا نیز باید جواب دهند.
وی افزود: منتها این تحقیقات و کنکاشها نباید ناشی از تعصبات گروهی و کینهورزیها باشد؛ مثلا در ارتباط با فتنه 88 برخی میگویند که باید همه وزرا را مجبور کرد تا موضع خود را راجع به حوادث سال 88 مطرح کنند که به نظرم این حرفها جایگاهی ندارد.
مطهری گفت: ممکن است یکی دو وزیر پیشنهادی عضو ستاد آقای موسوی بوده باشند و از آنها پرسیده شود که موضع شما در برابر فتنه چیست؛ اینها اشکال ندارد، اما اینکه بخواهند از تک تک وزرا سؤال کنند که موضع شما در قبال فتنه چیست، بیمنطقی است.
خبرنگاری از مطهری درباره اظهارات حسینیان مبنی بر نقش یکی از وزاری پیشنهادی در قتلهای زنجیرهای، پرسید که وی در پاسخ گفت: اینها نیز باید روشن شود. اگر یکی از وزرا در وزارت اطلاعات بوده درباره سؤالات مطرح توضیح میدهد. چرا که باید موضوع روشن شود اما درباره فتنه، مهم این است که کسی در آن آشوبهای خیابانی نقش نداشته باشد.
مطهری در عین حال گفت اگر کسی مثلا به نتیجه انتخابات اعتراض داشته و حتی معتقد به تقلب بوده است، گناهی نکرده و نظرش را گفته است.
وی افزود: حتی کسی که در راهپیمایی 25 خرداد شرکت کرده باشد، هم اشکالی ندارد چرا که طبق اصل 27 قانون اساسی هر کسی میتواند به طور انفرادی در راهپیمایی شرکت کند و اشکالی به آن وارد نیست اما اگر کسی که مثلا در آن آشوبهای خیابانی سطل زباله را آتش زده، صلاحیت ندارد.
نماینده مردم تهران به بیان اینکه اگر فردی از آشوبهای خیابانی حمایت کرده و میکند صلاحیت وزارت ندارد، افزود: اینکه برخی بگویند باید همه وزرا در قبال فتنه موضعگیری کنند درست نیست و انشاءالله در روز رأی اعتماد اگر فرصت کنم اینها را توضیح میدهم.
منبع: فارس [ چهارشنبه 92/5/16 ] [ 10:26 عصر ] [ باران ]
[ نظرات () ]
پس از انتخاب دکتر روحانی در انتخابات یازدهم، شاید قابل توجهترین نکتهای که در پیامهای تبریک خودنمایی میکرد، دریافت پیامهای تبریک از کشورهایی بود که تا پیش از این روابط سرد و بعضا تنشزایی طی سالهای اخیر با ایران داشتند.
گروه سیاسی«تیتریک»؛ اولین اولویت سیاست خارجی دولت یازدهم توجه ویژه به کشورهای مسلمان و خاورمیانه خصوصا در حوزه بیداری اسلامی حادث شده در جهان اسلام می باشد.با توجه به اینکه آمریکا و غرب به دنبال ابتر کردن این حرکت اسلامی و یا خاموش کردن آن و یا حتی به انحراف بردن آن است ، مسئولیت دولت جدید در عرصه سیاست خارجی مضاعف خواهد بودو می بایست با تعامل مثبت با کشورها و ملت ها ی منطقه مانع تباه شدن بیداری اسلامی در جهان اسلام شود دومین اولویت سیاست خارجی دولت تدبیر و امید ورود ویژه به مسئله سوریه متحد استراتژیک جمهوری اسلامی است. در حالیکه غرب به رهبری آمریکا تمام توان خود را برای نابودی ملت و دولت سوریه بسیج کرده تا اسرائیل را از سقوط حتی نجات دهد جمهوری اسلامی به عنوان متحد کشور سوریه باید اقدامات زیادی در خصوص پایان جنگ ظالمانه علیه این کشور انجام داده و مانع آدم کشی غرب در سوریه شود. به هر حال تضعیف و یا سقوط سوریه آسیب به منافع ملی جمهوری اسلامی تلقی می شود. سومین اولویت سیاست خارجی رئیس جمهور روحانی توسعه روابط عمومی با کشورهای آمریکا لاتین و استحکام روابط ایران با این کشورها می باشد. در صورت سردی روابط با این کشورها و از دست رفتن فضای دوستی فعلی ؛ آمریکا نقس راحتی را خواهد کشید زیرا این امر به معنی خروج ایران از حیات خلوت آمریکا و به نوعی عقب نشینی در مقابل آمریکا تلقی شده و ازاین امر باعث بی اعتمادی دوستان ایران خواهد بود چهارمین اولویت سیاست خارجی آقای دکتر روحانی تعامل مثبت و منطقی با اتحادیه اروپاست. با توجه به ورود خاوریار سولانا دبیر سابق سیاست خارجی اتحادیه اروپا به ایران برای مراسم تحلیف به نظر می رسد اکثر کشورهای این اتحادیه راضی به روابط تیره و تار با ایران نباشد لذا جناب آقای روحانی باید تلاش کند ضمن حفظ استقلال و شؤن کشور بر فضای سرد حاکم بر روابط ایران و اتحادیه اروپا که دسیسه اسرائیل و آمریکاست فائق آید – تا این تحریم های وحشیانه دشمن بی اثر شود. اولویت پنجم سیاست خارجی دولت تدبیر حل فصل پرونده هسته ای کشور می باشد. با توجه اینکه آقای روحانی خود زمانی مسئول این پرونده حساس بوده می بایست با همت ویژه این دستاورد گرانبها را پاسداری کرده و گام به گام در جهت عادی سازی این پرونده حرکت کنندو سرانجام پرونده ایران را از شورای امنیت سازمان ملل خارجی و به آژانس به بین المللی انرژی هسته ای منتقل کند تا روند منطقی حل این مناقشه تسهیل شود. محمد حسین گودینی/کارشناس ارشد سیاسی [ چهارشنبه 92/5/16 ] [ 3:48 عصر ] [ باران ]
[ نظرات () ]
مقام معظم رهبری با دید جامعی که دارند معتقدند رعایت مصالح نظام ایجاب می کند که این امر (برگزاری نماز در صورتی که مراجع مختلف به نظر متفاوتی در مورد روز عید فطر رسیدند) اتفاق نیفتد و اگر نظر مخالفی هم با نظر ولی فقیه وجود دارد، تظاهر به این مخالفت نشود.
![]() عید فطر نزدیک است و بحث هلال ماه شوال هم داغ و مورد توجه. باز هم ممکن است اختلافاتی وجود داشته باشد که دشمنان آن را بزرگ جلوه دهند و ناآگاهان باور کنند و شبهاتی برایشان پیش آید. یک سوال اساسی در این موضوع وجود دارد و آن اینکه آیا اگر اختلاف در مبانی، منجر به اختلاف در نظر فقهی درباب اول ماه شوال می شود؟ آیا برگزاری نماز جداگانه برای روز عید فطر مطابق مصالح نظام است؟
قبل از پاسخ به این سوال، ابتدا به چند سوال مقدماتی توجه می کنیم:
1- چرا اختلاف؟ آیا نمی شود که مراجع مختلف بنشینند و بر روی یک روز در مورد عیدفطر هم عقیده شوند؟
درست است که واقعیت یک چیز بیشتر نیست؛ در روز 29 رمضان یا ماه در آسمان وجود دارد و یا ندارد؛ اما آنچه باعث اختلاف در فتاوا می شود، اختلاف در راههای اثبات این واقعیت در نزد مکلّف است و این اختلاف هم بر می گردد به اختلاف در مبانی که خود بحث مفصل مجزایی می طلبد. مواردی مانند اختلاف در حجیت استهلال با چشم غیرمسلح، حجیت استهلال در بعدازظهر روز 29 رمضان با لزوم استهلال بعد از غروب آفتاب، اختلاف در معیار هم افق بودن مناطق و... بنابراین غیرممکن است که فقیهی که بر طبق اصول صحیح استنباط و بر طبق مبانی پذیرفته خودش به حکمی رسیده است، فتوایش را کنار بگذارد.
مقام معظم رهبری در خطبه های نماز عید فطر سال 1382 هم فرمودند:
« امروز، مردم عزیز ما عید گرفتهاند. بسیارى از برادران و خواهران مسلمان کشورهاى اسلامى هم دیروز را عید دانستند. در داخل کشور ما هم براى بعضى از مراجع معظّم تقلید دیروز ثابت شد که روز عید فطر است و بر طبق آنچه براى آنها احراز شده بود، عمل کردند. براى بعضى هم ثابت نشد و بر طبق حکم شرعى، امروز براى آنها عید محسوب شده و امروز را عید گرفتند.
هر دو گروه به وظیفه خود عمل کردند. ... این چیزها در شریعت اسلامى مایه اختلاف نیست. کسانى که دیروز را روز اوّل شوّال دانستهاند، بر اساس تکلیف و طبق جزم خود عمل کردهاند و پیش خداى متعال مُثابند. بقیه مردم هم که به تبع جمعى از مراجع عظام در قم و نجف، براى آنها احراز نشد که دیروز اوّل شوّال باشد - که براى ما هم این معنا احراز و ثابت نشد - پیش خداى متعال مأجورند. وظیفه ما این بود، وظیفه آنها هم آن بود. آنچه مهم است، عمل به تکلیف و از دست ندادن ذخیره ماه رمضان است.» [1]
ایشان در دیدار با اعضای مجلس خبرگان رهبری در 2/7/1388 نیز فرمودند:
« در قضیهی این عید فطر هم که فرمودند، به نظر من این که ما بگوئیم باید جوری بشود که همه، در یک روز عقیدهی به عید پیدا کنند، این نشدنی است؛ یعنی طبق مبانی فقهی ما نشدنی است که همهی فقها بر یک فتوا متفق بشوند؛ بالاخره یک فقیهی ممکن پیدا بشود که نظرش چیز دیگری باشد؛ بنابراین اختلاف به وجود خواهد آمد .ما این اختلاف را خیلی بزرگ نکنیم؛ چه اهمیتی دارد؟ چه اشکالی دارد؟ یک نفری است، فتوائی دارد ـ یا مقلدینی هم دارد، یا ندارد ـ و طبق فتوای خودش عمل میکند.» [2]
2- اثبات اول ماه در نزد مراجع تقلید در چه صورتی برای مقلدین آن مرجع، الزام آور است؟
به چند نکته باید توجه کرد:
الف- مساله رویت هلال و اثبات اول ماه تقلیدی نیست، بلکه از موارد تشخیص موضوع است.
ب- صرف اینکه مرجع تقلیدی اعلام نماید برای من «رویت هلال ماه و یا اول ماه اثبات شده است» الزامی نه برای مقلدینش و نه برای دیگران ایجاد نمی کند. همچنین مصداق شهادت دو نفر عادل نیز نیست، چون این دو نفر عادل باید خودشان ماه را دیده باشند، در حالیکه مراجع معمولا از طریق مشاهدات دیگران علم پیدا میکنند و مقلدین هم اگر از گفته مراجع تقلید اطمینان به اول ماه پیدا کنند، طبق آن عمل می کنند. و الا صرف ثابت شدن اول ماه برای مرجع تقلید الزامی برای مقلدین او ایجاد نمی کند.
ج- طبق نظر اکثر فقها [3] «اگر حاکم شرع [4] حکم کند که اول ماه است، کسى هم که تقلید او را نمى کند، باید به حکم او عمل نماید، ولى کسى که مى داند حاکم شرع اشتباه کرده، نمى تواند به حکم او عمل نماید.»
فقهایی هم هستند که حکم حاکم شرع را معتبر نمی دانند [5]، اما گفته اند اگر از حکم حاکم، اطمینان به اول ماه حاصل شود، اول ماه ثابت می شود.آنطور که به خاطر بنده است؛ در بعضی سالهای قبل، که بعضی مراجع عید را زودتر اعلام می کردند، حکم نمی دادند و دفاترشان تنها می گفتند که که برای ایشان اول ماه ثابت شده است.
یادآوری می شود که معمولاً در اطلاعیه های دفتر مقام معظم رهبری برای عید فطر، عبارت « رؤیت هلال ماه شوال المکرم در غروب ... برای رهبر معظم انقلاب حضرت آیت الله خامنه ای (مدظله العالی) محرز گردیده است، بنابراین فردا ... عید سعید فطر خواهد بود. » می آید(از جمله در سالهای 85 و 86 و 87 و 89 و90).
اینکه آیا این عبارت به معنای حکم هست یا خیر باید بررسی شود، اما این معنا در اطلاعیه سال 1388 به صورت متفاوتی تصریح شد:«رؤیت هلال ماه شوالالمکرّم شنبه 28/6/1388 مطابق با بیست و نهم رمضانالمبارک 1430 هجری قمری برای رهبر معظّم انقلاب اسلامی حضرت آیت الله خامنهای مدظلّهالعالی محرز گردیده و معظّمٌ له حکم به عید فطر بودن فردا یکشنبه 29/6/1388 فرمودند.» [6]
3-آیا اگر مراجع مختلف به نظر متفاوتی در مورد روز عید فطر رسیدند، برگزاری نماز جداگانه صحیح است؟
مقام معظم رهبری با دید جامعی که دارند معتقدند رعایت مصالح نظام ایجاب می کند که این امر اتفاق نیفتد و اگر نظر مخالفی هم با نظر ولی فقیه وجود دارد، تظاهر به این مخالفت نشود. ایشان در دیدار با اعضای مجلس خبرگان رهبری در 2/7/1388در قدردانی از مراجع عظامی که این موضوع را رعایت کردند، فرمودند:
«در قضیهی این عید فطر هم که فرمودند، به نظر من این که ما بگوئیم باید جوری بشود که همه، در یک روز عقیدهی به عید پیدا کنند، این نشدنی است؛ یعنی طبق مبانی فقهی ما نشدنی است؛ همهی فقها بر یک فتوا متفق بشوند؛ خوب، نمیشود. بالاخره یک فقیهی ممکن پیدا بشود که نظرش چیز دیگری باشد؛ بنابراین اختلاف به وجود خواهد آمد. ما این اختلاف را خیلی بزرگ نکنیم؛ چه اهمیتی دارد؟ چه اشکالی دارد؟ یک نفری است، فتوائی دارد ـ یا مقلدینی هم دارد، یا ندارد ـ و طبق فتوای خودش عمل میکند.
منتها البته امسال هم مشاهده کردید، با اینکه بعضی از آقایان بزرگ و محترم و مراجع عظام نظرشان نظر دیگری بود، هیچ تظاهری به این نظر مخالف انجام نگرفت؛ شما ملاحظه کردید. این خیلی چیز مهمی است؛ این خیلی چیز عظیمی است؛ خیلی باید قدردانی کرد. اینجور نبود که حالا یک نماز عید روز یکشنبه تشکیل بشود؛ مثلاً در اصفهان یا در مشهد یا در تهران یا جای دیگر، یک نماز عید هم روز دوشنبه. همچین کاری اتفاق نیفتاد؛ این خیلی مهم است.
خوب، بزرگان انصافاً همینطور که همیشهی عقیدهی ما بوده و الان هم هست، به مصالح نظام، به مبانی نظام خیلی پایبندند، خیلی معتقدند؛ انسان اینها را میبیند؛ و واقعاً باید قدردانی کرد، شکرگزاری کرد. بنده که خیلی متشکرم از آقایان محترم و بزرگی که فتوایشان هم غیر از آن چیزی بود که مبنای حکم ما بود، اما در عین حال، به مخالفت تظاهری نکردند؛ این خیلی چیز مهمی است. دشمن البته ممکن است یک کلمه حرف بزند و این را بزرگ کنند و جنجال کنند و هیاهو کنند؛ ما که تابع نغمهی دشمن که نیستیم.» [7]
پی نوشت:
1) http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=3205
[2]( http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=8094
[3] آیات عظام: امام خمینی (ره)، خامنه ای، بهجت (ره)، تبریزی (ره)، لطف اله صافی گلپایگانی، فاضل لنکرانی (ره)، مکارم شیرازی، نوری همدانی.(رساله محشی امام خمینی،انتشارات جامعه مدرسین،ذیل مسائل 1730و1731)
[4] آیت اله مکارم شیرازی آن را مجتهد عادل می دانند، آیت اله فاضل لنکرانی در این مساله از عبارت مجتهد جامع الشرایط استفاده کرده اند، در رساله آیت اله وحید خراسانی حاکم شرع، «مجتهدى که شرعاً حقّ حکم کردن داشته باشد» معنی شده است و جالب آنکه در هیچکدام از تعابیر نیامده است مجتهد اعلم. در بخش اصطلاحات فقهی سایت دفتر رهبری نیز، در معنی حاکم شرع آمده است:
«مجتهد جامع الشرایط، ولى فقیه و رهبر مسلمین. مجتهدى که شرعاً حق حکم کردن داشته باشد.» مندرج در http://leader.ir/tree/index.php?catid=50
همچنین آیت اله خامنه ای در جواب استفتایی در مورد نظر مجتهد درباره رویت هلال فرموده اند:« منظور از حاکم، مجتهد جامعالشرایط و در درجه اول ولىّ امر مسلمین است.» مندرج در http://leader.ir/tree/index.php?catid=49
[5] مانند آیات عظام: سیستانی و زنجانی(رساله محشی امام خمینی،انتشارات جامعه مدرسین،ذیل مسئله 1731).
[6] http://www.leader.ir/langs/fa/index.php?p=contentShow&id=5896
[7] http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=8094
منبع: فارس [ چهارشنبه 92/5/16 ] [ 3:46 عصر ] [ باران ]
[ نظرات () ]
|
|
[ طراح قالب : پیچک ] [ Weblog Themes By : PIcHaK.NeT ] |